Diari Fyda

mengharapkan cinta hakiki akan menyinari hidup ini :)



ermm.. dh lama tul xjengah blog nih..coz sy terlalu bz lar. almaklumla, baru buka sem bru. so, mcm2 la benda baru kena setup balik. hu3.erm, sy nak tulis la sesuatu yg terbuku di hati ni.. saya tau sy xleh nk luahkan kt sesapa pun.. even d closest person :)
kalau la ibu boleh membaca blog nih.. sy nk die tau betapa sy menyayangi die.. iye..sy terlalu sygkn ibu saya.. tp apa yg sy sedey.. sy xmampu jadi anak yg baik :( saya xmampu utk tunaikan hasrat ibu. saya telah mengecewakan ibu.. mesti ibu sgt sedey n berkecil ati dgn tindakan saya..

ibu.. maafkan saya..

pastinye ibu terluka di saat ini..ermm.. setiap kali ibu menelefon saya, pasti ibu akan bertanyakan soalan yg sama.. dan setiap kali tu jugak la saya akan menahan air mata saya dr mengalir.. jiwa saya akan bergetar n gundah gulana setiap kali ibu menanyakan soalan yg saya tidak mampu untuk jawab.. sy tiada jawapan diatas setiap persoalan ibu..
saya sgt sygkan ibu.. dan kdg2 sy ingin jek menurut arahannye itu.. utk bersama si *die..
tp kenapa saya xmampu?? sy xboleh.. jiwa dan diri saya sentiasa menolak keinginan itu..
maafkan saya ibu..

ibu.. tuhan pasti telah aturkan yg terbaik utk kta ..saya akan terus berdoa dan tidak akan berputus asa utk itu..
saya akan menjadi air di sungai.. ia akan terus mengalir, walaupun berjuta batu yg menghalang.. doa dan harapan ibu sentiasa bersama saya.. (^_^)

just utk renungan bersama..


la tahzan.. :)


ini iklan jgn pandang belakng k.. (model: fyda n murni..hihi)

aha..tgk tajuk cam seram jek..mcm cite hantu plak..jgn pndg belakang, jgn pandang belakang congkak lar... hehe.. tp fyda arini bukan nk cite pasal hantu k..hehe..fyda ni penakut.manala berani nk cite.wink**wink** tp tajuk fyda arini yela berkaitan jgn pandang belakang bayang2 kta.. maksudnye.. dun't look at d back!! d past is d past.. let it goes 2 d floor my dear.. ermm..

okla.. fyda pasti dan sgt pasti semua org pasti ade sejarah itam masing2.. yeah.sejarah pahit yg telah melakar kehidupan kita..cthnye mcm putus cinta ke, gagal dlm peperiksaan ke..kehilangan org yg disayangi ke n bla..bla..tentunye pelbagai ceritera yg telah menggamit kehidupan kta yg lalu kn.. dan bila kta berhadapan ngn situasi mcm ni..kta kerap memandang belakang kehidupan kta yg telah berlalu 2 terlalu lama.. hinggakan ia akan memberi kesan yg negatif dlm kehidupan kta. cthnye. kalau kta putus cinta.. kta menangisi pemergian yg tersayang xsudah2..rasa mcm dh xnak idup lagi lar.aishh.. menyeksa diri betul. hehe..
kenapa kta harus memandang belakang terlalu lama?? sedangkn pintu kebahagiaan dihadapan sana masih terbuka luas utk kta..kn??kn??

sebenarnye fyda nk cite ni semua kerana pengalaman yg fyda lalui...satu masa dulu, fyda pernah la putus cinta kan..bygkanla ex fyda boleh tinggalkan fyda semasa persediaan utk kami bertunang sdg dibuat(maaf terpaksa cite bnda ni..bukan niat utk membuka pekung didada.. tetapi hanya ingin berkongsi rasa..hu3)tau xpe yg fyda rasa saat 2???.mak aih..mcm org separuh gila dah.. nk buat ape pun semua xbetul..rasa mcm dunia ni gelap gelita..betul. tp syukur alhamdulillah, kwn2 n family bnyk membantu menyedarkn fyda dr terus bermimpi ngeri... hehe.. fyda rasa kalau fyda terus melayani perasaan fyda ketika 2, mmg amatlah kerugian yg besar.. betul x? bermula dr saat itu, fyda bangkit dan teruskan perjalanan.. jalan dan terus berjalan..(hrp2 pasni leh berlari plak..hehe)

so, fyda nk semua kwn2 fyda jgn sedey terlalu lama ek dgn segala apa yg menimpa kta.. jgn pandang belakang lagi dah :) yakinla yg tuhan pastinye akan menunjukkan kta jalan keluar.. seperti firman ALLAH dlm surah al-asr: "sesungguhnya setiap kesukaran pasti ade ksenangan.."
kta xkan keseorangan melalui segala cerita pahit duka ni..usahla ditangisi atas ape yg sudah pun berlaku..kerana ALLAH sentiasa bersama kta..seperti firman ALLAH dlm surah Al-an'am, ayat 64 :" ALLAHlah yang akan menyelamatkan kalian dari bencana itu dan dari segala macam kesusahan yg lainnya.. "

:: teruskan perjuangan..jangan pandang belakang..tetaplah redha sekalipun harus menggenggam bara api..jangan biarkan kenangan pahit itu menghantui terus kehidupan kta ::


di perkarangan masjid nabawi :)


rindu yg mendalam.. :)



i'm trying!! yeah.. trying to continue my writing here..eventhough i dunno how to write d best essay dat can make all d readers feel it.. sumting dat can touch reader's heart.. but i'm trying.. try 2 come out with d pretty idea here :) hihi

do u ever miss sumting?? how it was?? how d feeling goes..it's so pain rite??..arghh.. juz like my own sister.. when she miss her fiance .. she start crying n dunno wat 2 do.. every single minute, juz her fiance,inside her eyes..haha. miss sumting really give effect yeah.. same goes 2 me.. but i'm not miss my boyfrenz or someone else k..hehe.. i miss d environment when i was in mecca..

really.. i missed dat time.. i miss d time when i walked into masjid nabawi.. meet with d lover..
nabi muhammad s.a.w.. subhanallah, only ALLAH knows dat feeling.. how lucky am i.. i have been invited 2 be there.. 2 visit makan nabi muhammad s.a.w.. but d time when i have to leave madinah..i can't stop my cry!! i'm so sad.. :(

nevertheless, i have to move on..

when i was in mecca.. my eyes starring at d kaabah.. i miss d tyme praying n reading quran inside masjidil haram.. subhanallah, imam was lead us with d beautiful voice..when d imam start crying(coz he is arabian n can understand d meaning)..it hits my nerves..

argh.. can't continue my writing.. coz i'm really miss d beautiful memories :(
daaaa...




special dedicated 2 my parents.. i love u sooooooooo muuch!!! u r d best parents in d world.. and 2 all my siblings .. thanx 4 being there.. we have been thru thick and thin together.. nobody can replace all of you.. no word can express how much i love them.. they are such wondrful people beside me.. i bear can't pay 4 all d kindness, sacrification did by them.. i can't live without them.. :( erkkk..




aha, xtau la nak tulis camne.. tp xkira.nak tulis gak. wink**wink**.. bila fyda mula berbicara, maknanye cam ade luahan ati sikit la..semua org kena dgr ek.. hihi.. ni kan diari digital fyda.. :p
ermm.. bila ku diuji??hu3.. bukan di uji ngn ujian@peperiksaan taw. tp bila fyda disahkan mengidap penyakit adhesion colic.. ok.pejamkan mata dan bayangkanla, hehe..sem lepas jek.. kat universiti, tiap2 bulan fyda admit ward..tangan, badan ni dah kebas2 kena injection jek.. dah berbotol2 air drif.. sedey mmg sedey la.. dahla jauh ngn family di utara tanah air.. pas2 kawan2 ngah sibuk masuk kelas, mentelaah pelajaran.. fyda plak terbaring diatas katil dengan hanya bertemankan air mata.. melihat orang lain gagah berjalan, berlari.. tapi fyda hanya boleh mampu bergerak menggunakan kerusi roda.. ermmm.. jangan ingat fyda mengeluh bila tulis semua ni.. tp cume ingin berkongsi pengalaman, suka duka.. sakitnye tuhan jek yang tahu..


komplikasi yg fyda kena ni..semuanya berpunca dari kelewatan pembedahan appendix last year.. kisahnye bermula pada mei 2008.fyda dh masuk wad 3 kali.. tp doktor xdpt detect lg skit pe.. smpila appendix dah pecah. barula dpt kesan and terus wat pembedahan kat hospital sultanah bahiyah, kedah. selalunye, bla dah pecah.. risiko utk pejam mata utk selama2nye.. (paham2 jela kan.hu3)tp alhamdulillah, diberikan nikmat utk terus hidup :)


utk sembuhkan adhesion colic ni cuma boleh wat operation@i have to eat ponston@tramadol@injection voltaron..tp... my sis yg doktor xallowed utk wat operation lg.. coz ia akan membuatkan keadaan lagi bertambah parah.. so, fyda cume kena la telan ubat2 n injection.. bukan 1@2 taw injection.. xterkira la banyaknyerr..tp ubat2an n injection ni kalau kerap sgt, akan menjejaskan sel2 otak..coz kandungan dadahnye yg tinggi..hmm..mula2 rasa macam xkuat la nak hadapi semua ni.. tapi syukur la.. ade family n kawan2 yg selalu disisi.. memberikan motivasi n semangat utk fyda terus gagahkan diri...chayok fyda :)


credited 2 all my frenz.. yg jaga fyda kt wad.. mas, rani, la, ( roomate fyda yg terlalu banyak berjasa pd diri ini.. hanya tuhan dapat membalas segalanye :D )paan, fatma, intan, salmi (korang la memandikan dn letak bedak kt muka akak supaya kelihatan chomel kan..hehe) dan byk lagi la yg membantu..(xlarat nak menaip..hu3)dan yg dtg melawat fyda.. bawak bunga, coklat n etc.. sesungguhnya kehadiran anda semua mencerahkan ari fyda :D
and fyda sedar akan hakikat ujian ini.. betapa tuhan menyayangi fyda.. bukankah ALLAH telah berfirman "sesungguhnye ALLAH bersama ngn orang yg sabar.." jadi, fyda xperlu la rasa sedih kan?? dn yang penting.. baru2 ni fyda and family menunaikan umrah.. itu yg fyda hajatkan sangat.. bila menghadap kaabah.. sayunye ati ni.. sebaknyer rasa.. terasa kehebatan tuhan...bersyukur di berikan nikmat menjadi tetamu-NYA.. fyda berdoa sangat moga disembuhkan dari segala penyakit :)
moga diperkenankan segala doa fyda.. amin..



dengarla video klip ni yg sangat meruntun jiwa..

video

muhasabah cinta - sangat menyentuh kalbu fyda :)


Salam.. nape fyda nak buat blog erk?? ermm..fyda nk jadikn blog ni macam diari digital fyda blh x?? tmpt fyda nak luahkan segalanya.. hahaha.. xdela.. bukan setakat 2 jek.. ianya juga boleh dijadikan medan untuk berkongsi ilmu n pendapat.. :D

welcome 2 my world..

my calendar

About Me

I'm a 25 years old who is currently pursuing my bachelor degree in Northern University, Malaysia..whose free time enjoys reading and 4 sure.. surfing d internet.. hopefully can pursue my master n fulfill my dreamz.. 2 be a lecturer one day.. amin :)

Fyda :)

Fyda :)

Jom Sembang...


ShoutMix chat widget

Followers

My Blog List

destinasi...